Prietenie+, amestecuri, relații deschise și poligamie - ce este cu modelele moderne de relații?
Dacă îi crezi pe bunici, relațiile erau destul de simple: te întâlnești, te căsătorești, ai copii și rămâi împreună pentru toată viața. Pentru mulți, a fost visul iubirii adevărate - pentru alții, nu este chiar calea cea bună. Sau mai degrabă: nu încă. Pentru că se pare că ne este din ce în ce mai greu să ne angajăm cu adevărat. Cum altfel se poate ca oriunde ne-am duce să avem impresia că există numai non-relații? Ceva obligatoriu? Mai bine nu la început. Atunci preferăm să avem o prietenie+, o relație situațională sau doar ne amestecăm. Sau putem face un pas mai departe și să avem o relație deschisă sau un parteneriat poliamoros. În acest fel, avem ceva solid cu care să ne simțim bine, dar nu trebuie să renunțăm complet la libertatea noastră. Sună grozav! Sau nu?
În orice caz, există o mulțime de posibilități de a nu mai fi sută la sută dedicat unui partener de vis. Dar asta e bine sau rău? Sau niciuna dintre ele? Ne-am uitat mai atent:
Cu cât alegerea este mai mare, cu atât decizia este mai grea
Nu e de mirare că ne este din ce în ce mai greu să ne decidem asupra unui partener permanent. La urma urmei, aplicațiile de întâlniri precum Tinder ne oferă o selecție uriașă de potențiale iubiri, iar tot ce este nevoie pentru a face primul pas este o mișcare rapidă de glisare a ecranului smartphone-ului. Cum poți să te angajezi când următoarea întâlnire promițătoare ar putea fi după colț, în momentul următor? Și, într-adevăr, a fost dovedit din punct de vedere psihologic: Dacă avem prea multe opțiuni, adesea ne frustrăm mai repede și suntem mai puțin mulțumiți de decizia finală - la urma urmei, avem sentimentul că ratăm multe alte lucruri. Așa că este mai bine să nu exagerați cu navigarea în aplicații și portaluri de întâlniri, ci să păstrați o selecție gestionabilă. Și, de asemenea, este mai bine să nu te gândești mereu la cine altcineva ai putea avea. La urma urmei, întrebarea la o întâlnire este dacă partenerul nostru este potrivit pentru noi în acel moment și dacă se poate dezvolta în ceva mai mult. Toate celelalte lucruri vor deveni clare. Indiferent de cum arată celelalte opțiuni de întâlnire.
Suntem cu adevărat egoiști atunci când ne dorim mai mult?
Având în vedere tendința de a avea relații ocazionale, este ușor de crezut că generațiile de astăzi sunt egoiste, iresponsabile și pur și simplu incapabile de un angajament real. Cel mai bine este să te distrezi cât mai mult fără să plătești factura. La urma urmei, un parteneriat pe termen lung nu înseamnă numai soare și trandafiri. Și cu cât ne implicăm mai mult emoțional cu cealaltă persoană, cu atât crește riscul de a fi răniți. Desigur, acest lucru poate fi evitat cu ușurință prin acest seducător neangajament. Dar este chiar atât de ușor de explicat? Prietenia+ și toate celelalte forme există astăzi doar pentru că am devenit mai egoiști?
Să începem cu partea cealaltă: Căsătoria pe viață plină de dragoste sună romantic și minunat, dar nu corespunde peste tot realității. Câte cupluri sunt împreună de zeci de ani, dar de fapt nu sunt atât de fericite unul cu celălalt? Cât de des se întâmplă ca unul sau chiar ambii parteneri să-și pună viața în așteptare și să renunțe la o viață amoroasă împlinită pentru că nu vor să pună în pericol construcția familială existentă? Sau care se tem de presiunea socială sau de dificultățile financiare care sunt adesea asociate cu o separare? Și cât de des se destramă la un moment dat o căsnicie și războiul trandafirilor care izbucnește își face victimele? Cu toții, și mai ales copiii divorțați, avem motive întemeiate pentru a fi precauți, deoarece cunoaștem și noi durerea asociată cu parteneriatele nefericite. Prin urmare, egoismul poate fi un motiv (parțial) pentru modele alternative de relații, dar nu este în niciun caz singurul. Mai degrabă, societatea noastră din ce în ce mai deschisă ne oferă pur și simplu mai multe opțiuni pentru a găsi calea potrivită pentru noi. Astfel, suntem, pe de o parte, mai precauți în căutarea iubirii și, pe de altă parte, poate mai dispuși să încercăm ceva nou. În cele din urmă, pentru a găsi ceea ce ne face cu adevărat fericiți.
De la prietenie+ la poliamorie - cele mai comune concepte
Dar care sunt mai exact aceste posibilități? Practic, există trei tipuri de relații diferite în afară de parteneriatul clasic:
Împreună fără obligații - relații de prietenie, prietenie+, relații mixte.
Cum îi spuneți depinde de dumneavoastră - în orice caz, nu vă luați niciun angajament mai profund. Vă înțelegeți bine și vă întâlniți în mod regulat pentru a face sex sau doar pentru a ieși împreună sau pentru a face activități de agrement. Deci, practic, este perfect pentru a nu te simți singur. Poate chiar se va dezvolta o relație în timp. Pe de altă parte, există riscul ca doar o singură persoană să se îndrăgostească și să apară o mică criză.
Relație deschisă / căsătorie deschisă
Aici, ambii parteneri se simt la fel de puternic conectați ca într-o relație clasică, dar își acordă reciproc dreptul de a face sex cu alte persoane. Important aici este că dragostea este rezervată exclusiv partenerului. Relațiile pe termen lung sunt, de asemenea, imaginabile, dar sentimentele mai profunde sunt de obicei evitate. Partenerul stabil este întotdeauna pe primul loc.
Adesea, deschiderea este percepută ca o îmbogățire sexuală sau ca o oportunitate de a trăi preferințele sexuale pe care partenerul nu poate sau nu dorește să le îndeplinească. Pe de altă parte, există riscul ca gelozia să pună în pericol dragostea - motiv pentru care o mare încredere și un set clar de reguli au sens.
Poliamorie
Spre deosebire de relația deschisă, în modelul de relație poliamoroasă, sentimentele față de alți parteneri fac parte în mod explicit din relație. Este capabil să iubească mai multe persoane în același timp și, practic, duce mai multe relații în paralel. O formă de parteneriat care poate fi mult mai complexă și, uneori, mai dificilă decât o relație clasică. Prin urmare, este potrivit doar pentru persoanele care au cu adevărat chef și care pot face față pe termen lung. În caz contrar, dramele de gelozie sunt doar o chestiune de timp.
Cu riscuri și efecte secundare - dar, în același timp, cu șansa unei mai mari onestități
Aceste modele moderne de relații nu sunt nici pe departe un nonsens complet sau o expresie a egoismului pur, chiar dacă, din păcate, ele sunt uneori folosite în mod înșelător ca o scuză pentru a ne da voie să înșelăm. Dacă, pe de altă parte, ne dăm seama că și relațiile monogame au părțile lor întunecate și cât de des partenerii se înșală unul pe celălalt - indiferent de motiv - un parteneriat neangajant sau deschis poate însemna șansa unei mai mari sincerități. Pentru că, jucând cu cărțile deschise și/sau acționând dorința sexuală în altă parte prin consimțământ reciproc, încrederea este întotdeauna menținută. Iar pentru mulți, aceasta este cea mai importantă ancoră a unei relații.
În cele din urmă, întotdeauna contează propria decizie - și nimeni nu are dreptul să o judece din exterior. Singurul lucru important este ca partenerii să fie cu adevărat de acord cu privire la tipul de relație pe care o au unul cu celălalt. Pentru că dacă opiniile se îndepărtează aici, dezastrul este pre-programat. De aceea, primul pas este întotdeauna o discuție deschisă. Indiferent dacă abia v-ați cunoscut sau vă gândiți la o schimbare în relație.
În plus, același lucru se aplică și în cazul alegerii partenerului: Indiferent de modelul de relație pe care îl alegem, nu suntem legați de el pentru totdeauna. Poate că funcționează permanent, dar poate că, la un moment dat, trecerea la un parteneriat/căsnicie clasic se va simți bine. Atâta timp cât ne tratăm reciproc în mod corect, avem toate opțiunile.