Cum vă puteți proteja de bolile cu transmitere sexuală?
Prezervativele sunt în prezent singura protecție eficientă împotriva bolilor cu transmitere sexuală și a infecțiilor (ITS), cum ar fi chlamydia, HPV și HIV, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Pentru a vă asigura că protecția funcționează în mod optim, iar distracția și senzația nu au de suferit, prezervativele de mărimea potrivită sunt cele mai potrivite. Prezervativele adecvate alunecă mai rar și, în același timp, nu se strâng, astfel încât distracția și protecția nu sunt o contradicție, ci merg mână în mână.
Ce sunt bolile cu transmitere sexuală?
Bolile cu transmitere sexuală sunt boli care se pot transmite în timpul actului sexual neprotejat. Acestea pot avea cauze diverse și provin de la bacterii, virusuri, ciuperci sau chiar paraziți.
Diferitele tipuri de boli cu transmitere sexuală
Viruși:
- HIV, care poate duce la SIDA
- Virusul papiloma uman (HPV), care poate duce, printre altele, la cancer de col uterin.
- Hepatita A, B sau C
- Herpesul genital
- Cytomegalovirus
Bacterii:
- Sifilis
- Gonoree
- Ulcus molle
- Vaginoza bacteriană
- Chlamydia
- Diareea (se poate transmite prin sex oral dacă sunteți bolnav).
Ciuperci:
Paraziții:
- Trichomoniasis
- Infestare fungică
- Scabie
De ce este atât de importantă protecția împotriva ITS?
În ultimii ani, din păcate, bolile venerice au fost din nou în creștere. În unele cazuri, acest lucru se întâmplă complet neobservat, pentru că, chiar și fără simptome, puteți fi contagios cu anumite boli. Potrivit unui studiu al Institutului Pasteurs, numărul de cazuri de boli cu transmitere sexuală în Franța a crescut cu aproximativ 30% în 2020 și 2021. Tinerii sunt deosebit de afectați.
Protecția împotriva bolilor cu transmitere sexuală este deosebit de importantă în cazul:
- un nou parteneriat
- cu mai mulți parteneri sau fără o relație fixă
- în afara unei relații stabile și de încredere
- o schimbare de partener
Nu există și alte modalități de a te proteja în afară de prezervativ?
Da, există. În prezent, există vaccinuri împotriva unor boli precum hepatita B sau virusul papiloma uman (HPV), care poate provoca cancerul de col uterin, de exemplu. Cu toate acestea, aceste vaccinuri protejează doar împotriva acestor virusuri specifice și nu și împotriva altor agenți patogeni. Așadar, dacă aveți un nou partener și nu doriți să vă asumați riscuri, singura protecție sigură este un prezervativ adecvat. Alternativ, ați putea încerca să excludeți riscul prin efectuarea de teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală, dar acest lucru poate fi costisitor și poate necesita mult timp. Testele se pot face la medic sau, pentru unele boli HIV, chlamydia, sifilis sau gonoree, și la furnizori precum S.A.M Health, care oferă teste discrete la domiciliu împreună cu un laborator și alți parteneri.
În cazul femeilor sau al cuplurilor de lesbiene, pe lângă prezervative, există și posibilitatea de a se proteja împotriva transmiterii de ITS cu ajutorul unor lickcloths sau al unui prezervativ feminin special.
Cine mă poate ajuta dacă am o ITS?
Dacă bănuiți că sunteți infectată sau că aveți o boală, consultați-vă întotdeauna medicul. Adesea, pe lângă medicul de familie, vă pot ajuta și urologii sau ginecologii. Evitați relațiile sexuale neprotejate chiar dacă suspectați o ITS și spuneți-i partenerului dumneavoastră despre suspiciunile dumneavoastră în avans.
Concluzie: Prezervativele sunt cea mai bună protecție împotriva ITS.
Pentru a vă putea bucura de sex cu partenerul dumneavoastră fără griji și cu cea mai bună protecție posibilă, trebuie să folosiți întotdeauna prezervative de mărimea potrivită. Aceasta este singura modalitate de a avea cea mai bună siguranță posibilă și, în același timp, un sentiment de nepăsare în timpul sexului. Prezervativele adecvate nu alunecă și nu se strâng. Prin urmare, acestea asigură cea mai bună senzație posibilă în timpul actului sexual și o siguranță optimă.